Работа с VLAN-и и Realtek мрежови карти

VLAN-ите се ползват масово в съвременните мрежи за по-добра организация и логическо разпределение на връзките. Много често администраторите имат нужда от достъп по едно и също време до различни VLAN-и за да могат бързо да си изпълняват своята работата. За да се реализира това може се използват няколко различни мрежови карти на един компютър. Това разбира се не е много рационално, а дори и неудобно ако се ползва преносим компютър (с USB to LAN адаптери примерно).

Съвременните Intel-базирани мрежови карти разполагат с инструмент който позволява да се работи с различни VLAN-и при наличие на една мрежова свързаност. За съжаление, те не са толква често срещани при работни станции от нисък клас и евтини лаптопи, а вместо тях масово се ползват по-евтини Realtek-базирани решения. Но, оказва се, Realtek също имат инструмент, който може да инсталира виртуални мрежови карти, които да бъдат настроени за различни VLAN-и. Realtek Ethernet Diagnostic Utility е пакета който трябва да инсталирате за да може да се възползвате от тази функционалност. Актуалната версия може да намерите от сайта на производителя (тук) напълно безплатно. Налични са версии за Windows XP/7/8/10 на архива Windows Diagnostic Program който трябва да свалите.

След инсталация ще се появи ново меню в списъка с програми:

realtek_cfg0

При стартиране на инструмента ще видите раздел VLAN:

realtek_diag

При избиране ще видите опции за добавяне нов VLAN. Ако го направите и разгледате мрежовите карти налични в Windows ще забележите, че за всеки нов VLAN който създавате се появява нова виртуална мрежова карта. В нейните настройки може да изберете протоколите който желаете:

realtek_cfg3

Ако искате да промените вече устновен VLAN може да го направите или от инструмента на Realtek или от Advanced настройките както се вижда от тук:

realtek_vlan_cfg

Оригиналния, физически адаптер остава наличен, като в неговите настройки трябва да премахнете всички протоколи така, че да остане само Realtek Vlan Protocol Driver (NDIS 6.x):

realtek_cfg1

За да работи всичко нормално трябва опцията Priority & VLAN да е Enabled както се вижда:

realtek_cfg2

На този етап, ако вече сте си дефинирали някакви VLAN ID-та (и има налични такива конфигурирани от мрежовите администратори) мрежовите адаптери ще си вземат съответните настройки по DHCP (ако има такива в съответния сегмент) или ще трябва сами да си установите IP настройките. Имайте предвид, че в зависимост от реда на инициализиране на картите, настройките в Windows за пътя на рутиране (default gateway) могат да бъдат променени. Може да проверите това с route print командата и да установите подходящи metric настройки (за да не е Automatic):

realtek_cfg5(може и чрез netsh set interface “име на интерфейс” metric=xxx).

Сега, след като разполагате с много карти, можете да ги използвате за по-комфортна работа както намерите за добре.

Например, възможно е да установите виртуална машина (примерно VMware) да бъде свързана към съответната VLAN мрежа като използвате Virtual Network Editor-а:

vmware_realtek_cfg1

По този начин ако укажете на дадена виртуална машина да използва VMnet14, както е показано на картинката, тя ще има достъп до мрежата със съответния VLAN.

Успех и приятна работа!

Източници и допълнителни материали:

Realtek Software: Drivers & Utilities
http://www.realtek.com.tw/Downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=13&PFid=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false

Fun with Vyatta and home routing
http://virtuallymikebrown.com/2013/01/08/fun-with-vyatta-and-home-routing/

Realtek Virtual LAN Drivers on Windows
http://todaystechonology.blogspot.bg/2012/10/realtek-virtual-lan-drivers-on-windows.html