Безплатно решение за архивиране на данни в облака

Тази статия е продължение на предишните две (Споделяне на облачно дисково пространство от Box.com между различни устройства (Windows, Linux и Android) и Добавяне на Microsoft OneDrive като устройство в Windows Explorer на Windows 7/8) в който описах как може да се ползва от дисковото пространство предоставяно безплатно от услуги като Microsoft OneDrive или Box.com.
Тук искам да представя един процукт който открих наскоро – Duplicati. Това е безплатно решение с отворен код за архивиране на данни. Програмата е налична на на следния адрес – http://www.duplicati.com/. Повече за кода на програмата и технически детайли има на следния адрес https://github.com/duplicati/duplicati (https://code.google.com/p/duplicati/).
Някой от ключовите функции на приложението са:

 • Поддръжка на Volume Snapshot Service (VSS) под Windows или Logical Volume Manager (LVM) под Linux
 • Поддръжка на инкрементал бекъпи
 • Позволява съхраняване на данните върху FTP, Cloudfiles, WebDAV, SSH (SFTP), Amazon S3 и други
 • Възможност за настройване на автоматични архиви през определен интервал от време
 • Криптиране на архивите чрез AES-256
 • Има версии за Windows, Linux и Mac OS X
 • Управление на трафика и други

Тук искам да покажа как с помоща на тази програма може да се конфигурира архив на Windows който да се съхранява данните в облака чрез WebDAV. Ще пропусна инсталацията на програмата защото няма нищо специално. Това което ще разгледам по-подробно е как да се настрой WebDAV
протокола.

За създаване на нов архив се използва Duplicati Setup Wizard. Първоначално избирате име за профила за архива. Следва да изберете какво ще архивирате:

duplicati-wiz-1Могат да са стандартните директории за документи и картинки от вашия профил и т.н. или сам да дефинирате папките който искате да се архивират чрез Custom folder list опцията.

На следващата стъпка изберете дали искате архива да бъде криптиран и въведете парола:

duplicati-wiz-2Избираме къде ще се съхранява архива – WebDAV:

duplicati-wiz-3Следват настройките. За примера съм използвал настройките за Box.com, но може да бъдат въведени за който и да е друг подобен доставчик поддържащ WebDAV.

duplicati-wiz-4Тествайте връзката след като въведете настройките за да се уверите, че всичко е правилно:

duplicati-wiz-5Ако всичко е наред може да продължите напред:

duplicati-wiz-6От тук може да направите допълнителна конфигурация на архива включваща:

 • колко често да се стартира
 • кога да се премехват старите архиви
 • настройки за размера и възможности за ограничение на трафика през мрежата
 • допълнителни филтри за типовете файлове и т.н.

Тези настройки са индивидуални за всеки спред желанието и нуждите и няма да бъдат разглеждани. Имайте предвид, че по подразбиране програмата дели архива на файлове по 10МБ. Това е добре тъй като размера на файла трансфериран през WebDAV е ограничен по подразбиране на 50МБ в Windows. Разбира се, може да промените тази опция за да минимизирате броя на файловете който ще се създадат.

Ограничения може да има и от старна на сървъра така, че е добре да се запознаете с тях предварително. За Box.com размера на файла който може да се качва зависи от абонаментния план. За безплатната версия той е 250MB.

Програмата поддържа и други доставчици на услуги така, че може да се запознаете и с тях. При всички приложения препоръчвам да разгледате този безплатен продукт, който може да бъде сериозна конкуренция на много комерсиални решения.