Споделяне на облачно дисково пространство от Box.com между различни устройства (Windows, Linux и Android)

Box.com имат промоция която предлага до 50GB безплатно дисково пространство – http://community.box.com/t5/Billing/Box-Promotions-FAQ/ta-p/5
Ако вече сте се възползвали от нея, вероятно се чудите как може да използвате това допълнително пространство по най-ефективен начин. Споделянето между различни устройства е голямо удобство, но и предизвикателство. На сайта на Box.com ще откриете най-различни приложения с чиято помощ може да синхронизирате данните. Моите търсения по темата разкриха, че Box.com поддържа WebDAV протокола (http://community.box.com/t5/Managing-Your-Content/Does-Box-support-WebDAV/ta-p/310) който позволява всеки клиент с такава поддръжка да може да осъществява достъп до файловия ресурс.

В Windows има вградена поддръжка и можете да монтирате това пространство като буква или мрежова връзка директно в Windows Explorer. Подобни стъпки вече съм описвал в предходен пост: Добавяне на Microsoft OneDrive като устройство в Windows Explorer на Windows 7/8 За да направите настройката в Windows ще Ви трябват следните данни:

Server: https://dav.box.com/dav
Login: имейла от регистрацията в Box.com
Password: вашата парола

При проблеми с връзката към Windows клиенти може да разгледате следните статии от Microsoft:

https://support.microsoft.com/en-us/kb/2668751
https://support.microsoft.com/en-us/kb/900900

Можете да конфигурирате и Linux да използва този ресурс. При Ubuntu това става по следния начин:

  1. От файл-мениджъра изберете Connect to Server…
    ubuntu-webdav0
  2. В полето за адрес на сървъра въведете davs://dav.box.com/dav
    ubuntu-webdav1
  3. Въведете потребителското име и парола за сайта
    ubuntu-webdav2
  4. Вече трябва да виждате папката в раздела Network:ubuntu-webdav3

Мобилните клиенти също могат да бъдат настроени за да се възползват от тези ресурси. Пример за приложение за Android, което позволява достъп през WebDAV e ES File Explorer. Можете да направите настройката от раздела Network и изберете създаване на нова връзка като определите протокола да е webdav. За настройка ще е нужно да въведете следните данни:

Server: dav.box.com/dav
Port: 443
[x] Encryption (https)
User: Име
Password: Парола
Display as: Име по ваше желание

Има и други подобни, безплатни клиенти който поддържат WebDAV така, че избора на кое приложение точно ще се спрете е изцяло Ваш.

Mac OS X също има поддръжка на WebDAV и може да бъде настроена. Oт Box.com препоръчват да се ползва външно приложение защото вградената поддръжка на WebDAV може да не работи коректно с тяхната конфигурация.