Включване на обновленията по сигурността за Windows XP

Поддръжка на Windows XP

Въпреки, че Microsoft официално спря поддръката на Windows XP наскоро (8 Април 2014), тази масово използвана операционна система има много почитатели и е инсталирана на множество устройства където продължава да се използва активно.

В Internet изтече информация как лесно може да се направи така, че обновленията за тази ОС да бъдат удължени. Изглежда, че все пак Microsoft продължават да поддържат една от версиите на XP, а именно Windows Embedded POSReady 2009, която ще продължи да получава ъпдейти до 9 Април 2019г. (http://support.microsoft.com/lifecycle/search/default.aspx?sort=PN&alpha=Windows+Embedded+POSReady&Filter=FilterNO).

Забележка: Тези обновления са предназначени за Windows Embedded и Windows Server 2003 така, че няма гаранция, че инсталирането им ще бъде безопастно на Windows XP. Прилагането им е изцяло на ваша отговорност!

За да разрешите обновленията е необходимо да добавите следния ключ в регистрите на Windows:

	Windows Registry Editor Version 5.00 
	[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady] 
	"Installed"=dword:00000001

(Ключът ‘PosReady’ липсва и трябва да се създаде ръчно)

След прилагане на промените и рестарт на системата ще започнат да се появяват обновления за WEPOS (Windows Embedded Point of Service) и Windows POSReady 2009. Тях можете да ги пропуснете. Останалите обновления са от Windows Server 2003, който споеделя същото ядро и много други компоненти на Windows XP.

xpupdates

Приложения метод работи само на 32-битови системи, но е възможно да се пригоди и за 64-битови варианти (виж по-долу).